Koesktrudowane Osłonki Alginianowe - Eurogel ® Artykuły firmy Kontakt do firmy

17.05.2021

Alginiany to preparaty, które doskonale wpisują się we właściwości kształtujące teksturę wyrobów mięsnych, a także mogą wpływać na ich kształt. Preparaty otrzymywane z wodorostów morskich przeznaczone do wytwarzania osłonek alginianowych, dystrybuowane są przez firmę EUROGUM Polska Sp. z o.o.

Stosowane są jako nowoczesna alternatywa dla osłonek tradycyjnych takich jak:

  • osłonki naturalne (np. jelita: baranie, wieprzowe),
  • osłonki poliamidowe,
  • osłonki celulozowe,
  • osłonki białkowe.

W porównaniu z innymi systemami, system alginianowy jest  bardzo dobrym rozwiązaniem zarówno od strony technicznej jak i ekonomicznej.

Osłonki produkowane na bazie alginianów mogą być stosowane w kiełbasach typu:

  • parówki,
  • kabanosy,
  • kiełbaski surowe,
  • kiełbaski grillowe.

Firma EUROGUM Polska, dostarcza produkty serii EUROGEL® w formie proszku, co oznacza, że gotowy do użycia żel przygotowywany jest w takiej ilości jaka jest wymagana na dany cykl produkcyjny. Gotowy żel może być przechowywany w warunkach chłodniczych przez tydzień.

Preparat EUROGEL® i jego korzyści z zastosowania:

  • 100% wegański,
  • konkurencyjny cenowo w stosunku do ofert gotowego żelu, nawet 3 razy tańszy,
  • wygodniejszy do przechowywania (oszczędność powierzchni magazynowej),
  • duża wydajność: 60 kg proszku to 1000 kg gotowego żelu alginianowego,
  • preparat w formie proszku posiada długi termin przydatności w magazynie suchym,
  • krótki czas przygotowania żelu alginianowego w kutrze misowym z próżnią: przy ilości 500 kg żelu to tylko ok. 15 ÷ 20 minut,
  • stabilne przyleganie osłonki do farszu,
  • możliwość dostosowania obróbki termicznej do wymagań klienta pod kątem wyrobu gotowego,
  • możliwość barwienia żelu alginianowego,
  • szersze spektrum kalibrów niż w osłonkach klasycznych,
  • działa z każdą linią alginianową.

Firma EUROGUM Polska ciągle udoskonala ofertę, aby zaspokajała ona potrzeby rynku spożywczego dla obecnych i nowych klientów. Dlatego stale poszukujemy nowych rozwiązań i dostawców.
W naszym portfolio znajdują się również produkty uzupełniające, m.in. włókna roślinne, które pomagają w tworzeniu nowych produktów i rozwiązań technologicznych w branży mięsnej m.in zastosowanie w aplikacjach solankowych – procesy nastrzykowe i zalewowe, z użyciem błonnika cytrusowego i marchwiowego.

Włókno roślinne, które możemy zastosować w produktach mięsnych, często:

  • zagęszczają,
  • stabilizują farsz mięsny, co ułatwia dozowanie podczas różnych aplikacji,
  • poprawiają konsystencję w produkcie gotowym,
  • redukują wycieki podczas przechowywania (zmniejszenie synerezy),
  • wspomagają emulgowanie.

Włókna roślinne posiadają szereg zalet:

  • są to preparaty czysto błonnikowe, ich znakowanie to czysta etykieta, bez kolejnego numeru E
  • wiązanie wody uzyskujemy już przy delikatnym mieszaniu włókna roślinnego z wodą lub innymi fazami wodnymi. Wydajność wiązania wody może być zwieszana po przez zastosowania wyższych sił mieszających, co znacznie uwydatnia stosowanie naturalnego włókna roślinnego
  • charakteryzują się doskonałą stabilnością i niewrażliwością na czynniki takie jak: wysokie temperatury, zmiany pH, wyższe stężenia soli lub cukru, mrożenie i rozmrażanie.


Opracował: mgr inż. Paweł Pełka – Eurogum Polska
Zdjęcie: Żel z serii EUROGEL® przygotowany w kutrze misowym z próżnią
Źródło i fot: Eurogum Polska