B&P Engineering współorganizatorem sympozjum dla specjalistów z zakładów produkujących soki i koncentraty owocowe Artykuły firmy Kontakt do firmy

27.09.2021

Na początku września br. usytuowany w samym sercu polskich Tatr hotel Nosalowy Dwór gościł uczestników seminarium dla specjalistów i technologów przemysłu sokowniczego, którego organizatorem była firma PGD Sp. z o.o. a współorganizatorem i głównym sponsorem wydarzenia było B&P Engineering.

Zorganizowane z udziałem naszej firmy seminarium było pierwszym od dłuższego czasu takim wydarzeniem po przerwie spowodowanej pandemią Covid-19 i spotkało się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony kadry zarządzającej najważniejszych firm sektora, producentów i przetwórców, naukowców, pracowników laboratoriów oraz przedstawicieli dystrybucji i handlu. Wydarzenie było też doskonałą okazją do wymiany doświadczeń, jak też zaprezentowania własnych wyników badań oraz dyskusji.

Delegacja sześciu reprezentantów z B&P Engineering zadbała o przekazanie materiałów oraz informacji o naszym nowym produkcie Adsorberze ADS XL.

W pierwszym panelu reprezentant AB Enzymes GmBH wnikliwie przedstawił temat wytwarzania preparatów enzymatycznych oraz ich roli w przetwórstwie owoców i warzyw.

Kolejny wykład poprowadził Piotr Bieniasz z B&P Engineering, który zaprezentował najnowszy produkt firmy dedykowany branży sokowniczej, a mianowicie Adsorber ADS XL – urządzenie służące do stabilizacji i kondycjonowania koncentratu i soku. W prezentacji pod tytułem: Standaryzacja barwy oraz długoterminowa stabilność koncentratu – Adsorber ADS XL przedstawił on szczegółowe informacje dotyczące funkcjonalności, zasady działania oraz zalet Adsorbera. Prezentacja spotkała się z dużym zainteresowaniem i pobudziła do ożywionej dyskusji.

Prezentacja w formie online dostępna jest na naszej stronie: Standaryzacja barwy oraz długoterminowa stabilność koncentratu – Adsorber ADS XL.

Spore zainteresowanie wzbudziło także wystąpienie przedstawiciela firmy PCI Membranes na temat membranowego zagęszczania soków jabłkowych przed stacjami wyparnymi.  

W dalszej fazie prelegenci i paneliści dzielili się swoją wiedzą, spostrzeżeniami oraz wizją przyszłości przemysłu sokowniczego. Z kolei uczestnicy wydarzenia mieli idealną platformę do spotkań branżowych i biznesowych. Mogli także wziąć udział w warsztatach i panelach dyskusyjnych z udziałem ekspertów. Mieli również okazję wysłuchać licznych referatów, które m. in. wygłosili przedstawiciele renomowanych firm: Algerchem GmbH, Optiflow, Vega Polska, BiBP, Pro-Environment, Kersia Group, Best-Systemy Grzewcze, czy też PSMC. Spore zainteresowanie wzbudziła prelekcja eksperta Naczelnej Organizacji Technicznej i członka Polskiego Towarzystwa Chemicznego, doktora Bartłomieja Koźniewskiego zatytułowana Cały świat w (pod)czerwieni – czyli jak ominąć niektóre badania fizykochemiczne.   

Zwieńczeniem bogatego w wydarzenia dnia była wycieczka, podczas której uczestnicy seminarium m. in. zwiedzili Muzeum Oscypka w Zakopanem.

Zapraszamy do współpracy

Źródlo i fot.: B&P Engineering