Artykuły
25.03.2025
Spomlek inwestuje w rozwój – decyzja o wsparciu od Agencji Rozwoju Przemysłu S.A.
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek dołączyła do Polskiej Strefy Inwestycji, otrzymując z Agencji Rozwoju Przemysłu S.A. decyzję o wsparciu na realizację nowych inwestycji w zakładzie w Radzyniu Podlaskim. Wsparcie obejmuje zwolnienie z podatku dochodowego w najbliższych latach, co umożliwi zakup nowych linii i urządzeń, modernizację oraz doposażenie zakładu, a tym samym jego dalszy rozwój w ramach obszaru Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK WISŁOSAN.
Szczegó...
12.03.2025
Globalny popyt i nadchodzące święta napędzają ceny masła
Pod koniec roku przewidywałem stabilizację cen masła, ale rzeczywistość okazała się inna. Po szczytowym okresie ceny zaczęły gwałtownie spadać w styczniu i w lutym. Teraz jednak obserwujemy powrót do wzrostów, a rynek wykazuje silne oznaki ożywienia – mówi Paweł Gaca, Prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.
W ostatnich dwóch latach ceny masła (tłuszczu mlecznego) budzą emocje z uwagi na wysokie ceny. Wzrosty i spadki tego produktu mają znaczenie nie tylk...
12.03.2025
Polak obejmuje strategiczne stanowisko w strukturach giganta FMCG. Maciej Lasoń na czele komunikacji Unilever w 27 krajach Europy.
Maciej Lasoń obejmuje regionalne stanowisko w Unilever, jednym z największych graczy na międzynarodowym rynku FMCG – będzie kierował komunikacją korporacyjną w regionie obejmującym łącznie aż 27 krajów Europy.
Maciej Lasoń dołączył do Unilever w 2018 roku, dołączając do zespołu zarządzającego Unilever Polska. Trzy lata później objął stanowisko dyrektora ds. komunikacji korporacyjnej w regionie East Europe obejmującym m.in. Grecję, Rumunię, Węgry, Czechy i Słowację oraz Polsk...
12.03.2025
Sokołów stawia na zrównoważony rozwój Wymierne efekty prośrodowiskowych inwestycji
Firma Sokołów konsekwentnie realizuje inwestycje, ukierunkowane na zrównoważoną produkcję żywności. Stanowią one jeden z głównych elementów strategii społecznej odpowiedzialności firmy. Wdrażane rozwiązania pozwalają na osiągnięcie wymiernych efektów w ograniczaniu zużycia surowców naturalnych oraz redukcji śladu węglowego.
Plany inwestycyjne Sokołowa mają na celu nie tylko podnoszenie wydajności produkcji, ale też zmniejszenie wpływu na środowisk...
12.03.2025
Wiceprezes SM Mlekpol o polskim mleczarstwie na globalnych rynkach podczas debaty na TECHMILK 2025
Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzięła udział w debacie poświęconej roli polskiego sektora przetwórstwa mlecznego wobec wyzwań bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej, zorganizowanej w ramach TECHMILK 2025. Podczas dyskusji ekspertka wskazała kierunki strategicznego rozwoju polskiego mleczarstwa na rynkach międzynarodowych.
Panel dyskusyjny odbył się z udziałem przedstawicielki Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ewy Chu...
12.03.2025
Herbapol-Lublin: ESG na poważnie, a nie na szybko
Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) wyznacza nowe standardy raportowania ESG w Polsce i Europie. Pomimo tego, 34% polskich firm nadal nie wie, kiedy jest zobligowane do złożenia raportu ESG, a jedynie 24% czuje się dobrze przygotowanych do tego procesu – wynika z badań Crowe Poland & Envirly.
Herbapol-Lublin, lider na rynku naturalnych produktów spożywczych i ziołowych, podchodzi do tych wyzwań w sposób systemowy i...
12.03.2025
Dan Cake Polonia z nową linią produkcyjną
Zakład Dan Cake w Chrzanowie uruchamia nową, zautomatyzowaną linię do produkcji wafli gofrowych. To odpowiedź na znaczący wzrost atrakcyjności tego produktu w ostatnich latach, zwłaszcza wśród młodszych konsumentów.
Nową linię wyróżnia wysoka wydajność, automatyzacja procesu pakowania oraz wykorzystanie technologii AI, która już wkrótce będzie miała tutaj swoje zastosowanie. Oparta jest ona o zaawansowany system monitoringu, dzięki któremu będzie możliw...
24.02.2025
Rycki Active Protein Plus liderem w kategorii serów w aplikacji „Zdrowe Zakupy”
Ser Rycki Active Protein Plus wiedzie prym w kategorii serów w popularnej aplikacji „Zdrowe Zakupy”. To dowód, że konsumenci doceniają jego wyjątkowe właściwości, prosty skład i wysoką jakość.
Nowy rok to dokonały moment, by wprowadzić do swojej diety zdrowe produkty, a Rycki Active Protein Plus może być doskonałym wsparciem w realizacji takich postanowień. Produkt ten wyróżnia się wysoką zawartością pełnowartościowego białka, które wspiera r...
18.02.2025
Forum Mleko 2025: Prezes SM Ryki przedstawił swój głos na temat przyszłości branży
Polski rynek mleczarski jest w dobrej formie, mimo wielu wyzwań, przed którymi stoi. Potencjał rozwojowy branży jest duży, ale ważna jest świadomość zagrożeń i systematyczna reakcja na nie. Obserwowanie nowych trendów, innowacyjność i podejmowanie ryzyka są niezbędne, by móc podążać za oczekiwaniami klienta – to kilka najważniejszych wniosków z tegorocznego Forum Mleko. W debacie kończącej wydarzenie wzięli udział prezesi wiodących mleczarni z regionu, w ty...
18.02.2025
Kraft Heinz inwestuje w markę Pudliszki: rebranding i nowości produktowe
W 2025 roku pod marką Pudliszki wprowadzone na rynek zostanie łącznie 16 nowości produktowych, które łączą najnowsze trendy i odpowiadają na potrzeby współczesnego konsumenta. Jako lider w kategorii ketchupów i koncentratów pomidorowych w kraju, marka dalej umacniania swoją pozycję na rynku poszerzając portfolio i dostosowując je do młodszego pokolenia. Zmienia się też identyfikacja wizualna Pudliszek: logo, styl komunikacji z konsumentem, a także opakowania. ...