Artykuły
08.12.2025
NFOŚiGW oferuje dofinansowanie na poprawę efektywności energetycznej i kogenerację opartą na OZE
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (NFOŚiGW) ogłosił nabory wniosków w dwóch programach wspierających transformację energetyczną. Ze wsparcia mogą skorzystać m.in. zakłady produkcji i przetwórstwa żywności z całej Polski.
Poprawa efektywności energetycznej w dużych i średnich przedsiębiorstwach
Program wspiera m.in. termomodernizację budynków zakładowych, poprawę efektywności procesów wytwórczych oraz instalację odnawialnych źr&oacu...
05.12.2025
Klastry wskaźników KPI w branży spożywczej
ERP dla przemysłu spożywczego – to kluczowy obszar naszej specjalizacji. Projektując system klasy ERP do rejestracji, przetwarzania i analizy danych zawsze jesteśmy konfrontowani z kwestią optymalizacji procesów produkcyjnych. I zawsze chodzi w tym przypadku o mierzalność, czyli o wskaźniki KPI. Dlatego właśnie warto przyjrzeć się temu tematowi nieco bliżej. Założenie wyjściowe: wskaźniki są zależne od wyznaczonych celów. A gdyby tak opracować naukowy system do systemat...
05.12.2025
Od odpadów do zasobów – jak gospodarka cyrkularna zmienia opakowania
W 2025 roku na polskim rynku zaostrzyły się przepisy dotyczące zarządzania opakowaniami. Priorytetem stało się wdrażanie zasad gospodarki cyrkularnej, a obowiązujący od 2028 roku model rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP) nałoży na firmy dodatkowe wymagania w zakresie pełnej transparentności działań oraz zabezpieczenia finansowego zobowiązań środowiskowych. Choć sektor MŚP dysponuje wydłużonym okresem adaptacyjnym, obserwuje się wyraźny wzrost świadomości ekologicznej również w...
04.12.2025
Skyr od Zott – islandzka tradycja w nowoczesnym wydaniu. Firma uruchamia nową linię produkcyjną
Zott Polska, jeden z liderów rynku jogurtów i deserów mlecznych, wprowadza na rynek własne jogurty typu skyr. Firma uruchomiła nową linię produkcyjną w opolskim zakładzie i zaprezentowała dwa produkty inspirowane tradycyjną islandzką recepturą – Jogobella Skyr oraz Primo Skyr Naturalny.
Islandzka inspiracja w portfolio Zott
Portfolio Zott Polska od lat wyróżnia się szerokością i dynamiką rozwoju – marka regularnie reaguje na zmieniające się preferencje k...
04.12.2025
OSM Piątnica ogłasza nową inwestycję w zakładzie w Ostrołęce – decyzja o wsparciu Polskiej Strefy Inwestycji i wizyta Ministra Rolnictwa
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy otrzymała wsparcie dla swojej najnowszej inwestycji w ramach Polskiej Strefy Inwestycji (PSI). Decyzję wydała Warmińsko-Mazurska Specjalna Strefa Ekonomiczna S.A., otwierając drogę do realizacji projektu o wartości 262 mln zł w Zakładzie Produkcyjnym w Ostrołęce.
Inwestycja obejmuje kompleksową modernizację zakładu, zwiększenie mocy produkcyjnych oraz wdrożenie rozwiązań poprawiających efektywność energetyczną i logistyczną. Celem projektu jest...
31.10.2025
Zott Polska świętuje 25-lecie zakładu w Opolu. Jubileusz z udziałem pracowników, władz i gości z Niemiec
24 października w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Opolu odbyła się uroczysta gala z okazji 25-lecia działalności firmy Zott Polska w Opolu. W wydarzeniu wzięło udział około 500 gości, w tym pracownicy z całej Polski, przedstawiciele władz lokalnych oraz zarząd i właściciele firmy z Niemiec.
Ćwierć wieku w sercu Opolszczyzny
Zott to producent nabiału obecny na polskim rynku od 1991 roku. Prawdziwy przełom przyniósł rok 1997, kiedy zadebiutowała Jogobella – dziś najpopularniejs...
31.10.2025
Wawel S.A. inwestuje blisko 96 mln zł w rozwój zakładu w Dobczycach dzięki wsparciu Krakowskiego Parku Technologicznego
Wawel S.A., jeden z najbardziej znanych polskich producentów słodyczy, realizuje inwestycję o wartości ponad 95,9 mln zł w swoich zakładach w Dobczycach i Niezdowie (woj. małopolskie, powiat myślenicki). Projekt otrzymał wsparcie w ramach programu Polska Strefa Inwestycji, prowadzonego przez Krakowski Park Technologiczny (KPT), co wiąże się z ulgą podatkową na nowe przedsięwzięcia.
Inwestycja w nowoczesne technologie i automatyzację
Projekt obejmuje rozbudowę infrastruktury technologicz...
31.10.2025
SM Ryki na Kongresie „Polskie Mleko” 2025: apel o przyspieszenie eksportu i partnerską współpracę w łańcuchu dostaw
Gwałtowny spadek cen tłuszczów mlecznych, presja sieci handlowych oraz rosnąca konkurencja na globalnym rynku sprawiają, że branża mleczarska, dotąd uznawana za stabilną, mierzy się z poważnym kryzysem. Podczas Kongresu „Polskie Mleko” 2025, który odbył się 7 października w Ożarowie Mazowieckim, Spółdzielnia Mleczarska Ryki przedstawiła propozycje działań mających na celu stabilizację rynku i poprawę rentowności producentów.
Michał Wardal: „Musimy z...
20.10.2025
Odporność i rozwój zakładów mięsnych dzięki inteligentnym technologiom
Szybko zmieniające się realia rynkowe oznaczają jedno: branża mięsna musi znaleźć sposoby na zwiększenie odporności biznesowej i utrzymanie konkurencyjności. Rosnące koszty, zakłócenia w łańcuchach dostaw oraz niedobory siły roboczej zmuszają firmy do przemyślenia swoich strategii działania. Inwestując w nowoczesne technologie, producenci mięsa mogą znacząco obniżyć koszty, a także zwiększyć efektywność i odporność biznesową swoich przedsiębiorstw. Oto pięć kluczowych obszarów, w k...
16.10.2025
Radosław Organek Zastępcą Dyrektora Zakładu Produkcji Mleczarskiej SM Mlekpol w Mrągowie
Radosław Organek objął stanowisko Zastępcy Dyrektora Zakładu Produkcji Mleczarskiej SM Mlekpol w Mrągowie. Dołączenie do kierownictwa zakładu jest naturalnym etapem rozwoju jego ponad 23-letniej kariery w strukturach Spółdzielni.
Ponad dwie dekady w branży i w Mlekpolu
Radosław Organek ukończył Politechnikę Gdańską, uzyskując tytuł magistra inżyniera na Wydziale Elektrotechniki i Automatyki. Ze Spółdzielnią Mleczarską Mlekpol związany jest od 2001 roku, kiedy rozpoczął pracę jako...