Ekologiczne soki kiszone na wzmocnienie odporności Artykuły firmy Kontakt do firmy

21.07.2021

Żywność Ekologiczna Bio Food stawia na warzywa, bo jak dowodzą liczne badania, przetwory warzywne (zwłaszcza te kiszone) z racji na swój skład wspierają tak ważną w dzisiejszych czasach odporność oraz profilaktykę wielu chorób, w tym układu pokarmowego. Nasza firma jest pionierem na polskim rynku w produkcji soków z kiszonych warzyw które produkujemy już od 28 lat. Ich nadzwyczajne właściwości zdrowotne doceniło wielu konsumentów nie tylko w Polsce ale i na świecie.

Nasze soki z kiszonych warzyw, dzięki unikalnemu procesowi naturalnej, spontanicznej fermentacji mlekowej wzbogacane są o wiele witamin i minerałów w tym: witaminy B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, witamin C, A, E, K a także magnezu, wapnia fosforu czy potasu, jest to więc prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu. Sole mineralne zawarte w warzywach są doskonale przyswajane w środowisku kwaśnym. Badania soku z buraka kiszonego prowadzone w latach 2010-2011 przez SGGW w Warszawie udowodniły, że sok ten niszczył komórki nowotworowe raka żołądka. Wcześniej współpracowaliśmy również z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim z katedrą Mikrobiologii na Wydziale Technologii Żywności uzyskując cenne informacje o procesie fermentacji mlekowej.

Warzywa do naszych soków pochodzą z ekologicznych upraw, od rolników których znamy i z którymi współpracujemy od ponad 20 lat. Istotna jest dla nas nie tylko odmiana surowca, ale również gleba na której jest on uprawiany. Nasze soki tłoczymy bezpośrednio, nie z koncentratu.

Źródło i fot.: materiały prasowe Bio Food