Fabryka Mars w Janaszówku – 30 lat produkcji słodyczy i 4,3 mln czekoladowych wyrobów dziennie Artykuły firmy Kontakt do firmy

23.09.2025

Mars Wrigley świętuje 30-lecie fabryki w Janaszówku pod Sochaczewem – jednego z kluczowych zakładów czekoladowych koncernu w Europie. Zakład, uruchomiony w 1994 roku, dziś produkuje średnio 4,3 miliona opakowań słodyczy dziennie, które trafiają do konsumentów w Polsce i ponad 50 krajach na całym świecie. To właśnie tutaj powstają kultowe marki, takie jak Snickers®, Mars®, Twix®, Galaxy®, M&M’s® czy Milky Way®, które od dekad cieszą się niezmienną popularnością.

Historia i znaczenie zakładu

Pierwsze produkty opuściły linię produkcyjną w styczniu 1995 roku. Była to fabryka pionierska – pierwsza w Europie Środkowej i druga inwestycja Marsa w Polsce (po fabryce karmy w Sochaczewie). Obecnie jest to trzeci co do wielkości zakład czekoladowy Mars w Europie, zatrudniający blisko 600 osób, z których wielu związanych jest z firmą od jej powstania.

To dla mnie ogromny zaszczyt być tu dziś, żeby docenić osiągnięcia 30 lat zaangażowania naszych Współpracowników w wytwarzanie wysokiej jakości produktów, które cieszą konsumentów w Polsce i na świecie. Fabryka w Janaszówku to nie tylko jeden z filarów doskonałości łańcucha dostaw Mars w Europie, ale też wspaniała historia długoterminowego partnerstwa z Polską i lokalną społecznością – mówił podczas jubileuszu Michael J. Mars, członek Zarządu Mars.

Produkcja i eksport

Aktualnie w zakładzie działa sześć linii produkcyjnych, z czego cztery w pełni zautomatyzowane. Ponad miliard produktów rocznie trafia do odbiorców w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Rumunii, Arabii Saudyjskiej, Korei Południowej i wielu innych krajach. Polska pozostaje jednak jednym z kluczowych rynków – znacząca część produkcji trafia bezpośrednio do krajowych konsumentów.

Innowacje i zrównoważony rozwój

Mars w Janaszówku intensywnie inwestuje w automatyzację i technologie oparte na sztucznej inteligencji. Coboty, autonomiczne wózki i nowoczesne systemy monitorowania procesów zwiększają efektywność i bezpieczeństwo pracy. W ramach programu „Make the Difference” wiele usprawnień powstaje z inicjatywy samych pracowników.

Zakład stawia także na ekologię – od 2015 roku działa tu nowoczesna oczyszczalnia ścieków, która zmniejszyła zużycie wody o 20% i pozwala generować energię z biogazu. Od 2007 roku żadne odpady z fabryki nie trafiają na składowiska. Od 2023 roku 100% kakao wykorzystywanego w produkcji pochodzi ze źródeł odpowiedzialnych.

Inwestycje na przyszłość

Mars zainwestował w Polsce już ponad 4 miliardy złotych, a kolejne projekty są w drodze. W Janaszówku powstaną trzy nowe linie produkcyjne, które zwiększą wolumen o 50%, czyniąc zakład drugą co do wielkości fabryką czekolady Mars w Europie.

Polska od lat zajmuje strategiczne miejsce na mapie operacyjnej Mars. Planowane inwestycje nie tylko zwiększą nasz potencjał eksportowy, ale także umocnią pozycję na rynkach Europy Centralnej i Bałtyków – podkreśla Ewa Łapińska, General Manager Poland & Baltics Mars Wrigley.

Źródło i fot.: Mars Polska