Imbirowe orzeźwienie z serca Puszczy Knyszyńskiej Artykuły firmy Kontakt do firmy

21.08.2020

Wystarczyło połączenie imbiru, cytryny i cukru trzcinowego, by uzyskać naturalny i niepowtarzalny smak. Bez barwników, konserwantów czy sztucznych polepszaczy – tak powstał DŻINDŻER – imbirowa lemoniada. Napój wprowadziła właśnie na rynek Manufaktura Ogrodniewo.

Ogrodniczki to niewielka, ale urokliwa wieś na Podlasiu położona w sercu Puszczy Knyszyńskiej. To właśnie tutaj młode małżeństwo Alicja i Mateusz Symaniuksztis  założyło własny, niewielki biznes – Manufakturę Ogrodniewo.
- Poświęciliśmy bardzo dużo czasu, pracy i cierpliwości naszych przyjaciół, na których testowaliśmy kolejne wersje napoju. Przede wszystkim zależało nam na tym, by osiągnąć jak najbardziej naturalny smak. Bardzo długo szukaliśmy idealnej odmiany cytryn, pewnego dostawcy imbiru, dobieraliśmy odpowiednie proporcje. Wreszcie się udało odnaleźć smak, o jaki nam chodziło – mówi Mateusz Symaniuksztis z Manufaktury Ogrodniewo.

Pomysłodawcy orzeźwiającej lemoniady podkreślają, że miejsce produkcji wybrali nieprzypadkowo. Chcieli, aby cały proces produkcyjny nie miał negatywnego wpływu na środowisko.
- W końcu trafiliśmy na Partnera, który, tak jak my, ceni sobie dbałość o szczegóły. To niewielki, lokalny browar. DŻINDŻER od początku do końca powstaje na Podlasiu, a jego wszystkie „supermoce” pochodzą z natury. Co ważne, bazujemy na składnikach BIO i zarówno imbir, cytryna jak i cukier trzcinowy są pochodzenia ekologicznego. A dodatkowo sami trzemy imbir ze świeżego korzenia i nie dodajemy soku ani koncentratu – mówią Alicja i Mateusz.

Jak smakuje DŻINDŻER?
Najlepszy jest przyjemnie schłodzony, idealny na upalne dni. Najpierw znać dają o sobie delikatnie szczypiące bąbelki, później dochodzi intensywna, cytrynowa kwaskowatość, a na końcu aromatyczny imbir.
- Lemoniada z Manufaktury Ogrodniewo, dzięki składnikom jakimi są imbir i cytryna, wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Regularne picie napojów i naparów imbirowych świetnie wpływa na układ krążenia i gospodarkę cukrową. Te cenne właściwości zamknęliśmy w butelkach naszej lemoniady – mówi Mateusz Symaniuksztis - Co więcej, imbir działa kojąco na ciążowe nudności, dlatego też DŻINŻER doceniają przyszłe mamy. Często wpływa łagodząco również na objawy choroby lokomocyjnej i bóle menstruacyjne.

Dżindżer świetnie smakuje jako baza np do mohito (bezalkoholowe oraz alkoholowe), oraz doskonale komponuje się z różnymi alkoholami typu wódka, whisky, rum, świetnie też smakuje w połączeniu z kawą. Jednym słowem - jest świetną bazą do tworzenia innych napojów i drinków.

Do tej pory imbirową lemoniadę można kupić między innymi w białostockich lokalach takich jak: Pub Fiction, Po drugiej stronie rynku, White Bear Coffee, Lokalna Bistro, Cukiernia Pani K, Majątek Howieny. Napój dostępny jest też w Białowieży, między innymi w Gospodzie pod Żubrem, Przystani na lato i w karczmie Biesiada oraz na zamku w Tykocinie oraz w Bojarskim Gościńcu w Narewce.

źródło i fot.: Opublikowani