Linia roślinych sosów od Primavika
Nowa linia roślinnych sosów to opularne smaki sosów obiadowych stworzone w 100% z roślin. Cechuje je wysoka zawartość białka. Są idealne dla wegan i wegetarian.
- Chili Sin Carne roślinne - smak kuchni teksańskiej
Chili Sin Carne to klasyczne danie kuchni teksańskiej. Jest to wegetariańska wersja dania mięsnego, czyli słynnego chili con carne. Nasz gęsty sos pomidorowy z warzywami i roślinnym mięsem idealnie pasuje do nachosów, meksykańskiej tortilli lub klasycznych naleśników, a także makaronów i innych kreatywnych dań. Nasza wersja jest w 100% roślinna, dzięki czemu sos chili sin carne od marki Primavika jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. W słoiku z naszym wegańskim chili sin carne zamknęliśmy bardzo aromatyczny i gęsty sos pomidorowy. Znalazła się w nim również kukurydza oraz czerwona fasola – podstawowe składniki każdego teksańskiego chili. Papryka doskonale komponuje się z pozostałymi warzywami oraz przyprawami, a także z roślinnym mięsem mielonym, które sprawia, że nasze Chili Sin Carne jest bardzo sycące. Całość tworzy bardzo ciekawą i apetyczną mieszankę. Sos jest wartościowym źródłem białka i zawiera tylko naturalnie występujące cukry. Brak konserwantów, glutaminianu oraz fosforanów i barwników, a także niska zawartość tłuszczów nasyconych sprawia, że posiłek przygotowany z Chili Sin Carne Primavika będzie bardzo pożywny i zdrowy.
Wegański sos Chili Sin Carne to klasyczna potrawa kuchni teksańskiej, która oryginalnie podawana jest z meksykańską tortillą lub z ryżem. Nasza wersja sosu idealnie pasuje także do nachosów oraz naleśników. Chili Sin Carne będzie doskonale komponowało się także z plackami ziemniaczanymi i wieloma innymi daniami w klimacie teksańskim lub meksykańskim.
- Sos myśliwski roślinny - klasyka w wersji wege
Sos myśliwski to klasyka kuchni polskiej. Jest to bardzo uniwersalna potrawa, która wykorzystywany jest do różnorodnych dań. Pasuje do klusek na parze, kopytek, a także placków ziemniaczanych, ryżu oraz kaszy. Ogromna popularność oryginalnego sosu myśliwskiego w wersji mięsnej zainspirowała nas do stworzenia wegetariańskiego wariantu. Nasz roślinny sos myśliwski to połączenie tradycyjnej receptury z nowoczesnym podejściem do gotowania. W naszej wersji sosu myśliwskiego nie zabrakło tego, co jest prawdziwym aromatem lasu, czyli grzybów. W słoiczku zamknęliśmy smakowity sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek. Znalazło się w nim również roślinne mięso, które sprawia, że sos jest bardzo treściwy i sycący – idealnie nadaje się jako baza do szybkiego w przygotowaniu obiadu wegańskiego. Poza tym w sosie myśliwskim Primavika nie zabrakło cebuli, która podkreśla smak całości oraz ogórka kiszonego, który dzięki swojej kwasowości sprawia, że produkt jest bardzo wyrazisty. Gotowy sos myśliwski Primavika jest bardzo pożywny dzięki wysokiej zawartości białka. Brak cukru oraz glutaminianu i barwników sprawia, że jest on także zdrowy i naturalnie smaczny.
Sos myśliwski to popularne danie kuchni polskiej, które swój charakterystyczny smak zawdzięcza połączeniu różnych rodzajów grzybów z kwaskowatym ogórkiem kiszonym. Leśne grzyby bogate w potas i witaminę D2, a z kolei ogórki kiszone to naturalny probiotyk. Dzięki temu sos myśliwski jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy.
Wegański sos myśliwski Primavika to produkt idealny dla osób, które stawiają na kuchnię roślinną i lubią jeść zdrowo. Sos doskonale komponuje się z plackami ziemniaczanymi, kluskami drożdżowymi na parze, kopytkami oraz różnymi rodzajami kaszy i ryżu.
- Sos boloński roślinny - podróż do słonecznej Italii
Sos boloński to klasyczna potrawa kuchni włoskiej. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się on z Bolonii. Oryginalny sos tego typu musi być długo gotowany, a jego bazą jest mielone lub drobno siekane mięso, pomidory oraz czerwone wino. Zainspirowani tradycyjną recepturą przygotowaliśmy wyśmienity sos boloński wegański, który doskonale pasuje do makaronów, placków ziemniaczanych oraz ryżu czy naleśników. Nasza roślinna wersja to idealny wybór dla osób, które stawiają na zdrową kuchnię roślinną.. Wegański sos boloński Primavika to bardzo aromatyczna mieszanka. Bazą produktu jest gęsty sos pomidorowy, do którego dodane zostało roślinne mięso mielone. Jest ono bardzo wartościowym źródłem białka i sprawia, że potrawa jest bardzo sycąca i idealnie nadaje się na obiad. W wegańskim sosie bolońskim nie zabrakło także aromatycznych przypraw i ziół. Są one bardzo istotnym składnikiem każdego włoskiego dania i mają ogromny wpływ na smak naszego sosu. Proponowany przez nas produkt jest w 100% roślinny, dlatego nadaje się dla wegetarian i wegan. Dzięki temu, że nie zawiera fosforanów i sztucznych barwników oraz glutaminianu, to jest on nie tylko pożywny, ale także zdrowy. Choć w Polsce niezwykle popularne jest podawanie sosu bolońskiego z makaronem spaghetti, to w oryginale serwuje się go na makaronie tagliatelle lub pappardelle. Są to rodzaje włoskiej pasty o szerszych nitkach, które lepiej utrzymują bardzo ciężki i gęsty sos.
Wegański sos boloński Primavika idealnie komponuje się z praktycznie każdym rodzajem makaronu. Nasz produkt świetnie sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych, ryżu oraz naleśników. Wegański sos boloński można serwować także z kopytkami lub włoskimi gnocchi.
- Curry Warzywne roślinne - warzywa i curry
Curry warzywne Primavika to produkt inspirowany kuchnią indyjską. Smakowity sos gotowy do podgrzania idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Pasuje do ryżu oraz kaszy, a także do placków ziemniaczanych, naleśników i grzanek. Nasze curry warzywne to produkt, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni świata, szczególnie bardzo popularnej i oryginalnej kuchni indyjskiej. Główną rolę odgrywają w niej wyraziste przyprawy oraz delikatny smak mleczka kokosowego. Indyjskie curry warzywne naszego autorstwa to produkt, którego bazę stanowi cieciorka, która jest bardzo wartościowym źródłem białka dla osób na diecie roślinnej. Nasz gotowy sos do podawania na ciepło zawiera także gotowane warzywa, które dodają całości chrupkości i lekkości. Oryginalne, indyjskie przyprawy nadają potrawie orientalnego charakteru. Curry warzywne z cieciorką od marki Primavika to produkt bezglutenowy oraz bardzo pożywny. W składzie nie znajdują się cukry ani sztuczne barwniki, fosforany czy glutaminian. Dzięki temu ten pyszny sos jest nie tylko pożywny, ale także doskonale wpisuje się w zdrową dietę wegetariańską lub wegańską. W południowej części Indii kuchnia wegetariańska jest bardzo popularna. Spożywanie bezmięsnej wersji curry z dużą ilością aromatycznych przypraw jestem na porządku dziennym. W Indiach curry warzywne podaje się najczęściej z ryżem.
Wegański sos curry z warzywami idealnie komponuje się nie tylko z ryżem, ale także różnymi rodzajami kaszy. Nasze curry warzywne doskonale pasuje także do klusek, naleśników oraz do placków ziemniaczanych. Sprawdzi się również jako dodatek do grzanek.
Źrodło i fot.: Primavika