Miękkie folie barierowe PA/PE do pakowania żywności w próżni Artykuły firmy Kontakt do firmy

25.04.2023

Miękkie folie barierowe PA/PE służą do pakowania żywności w próżni, jak również w atmosferze zmodyfikowanej (MAP), produktów spożywczych, takich jak:

  • sery twarogowe,
  • sery konfekcjonowane,
  • mięso i wędliny,
  • szynki i wędzonki,
  • sery dojrzewające,
  • artykuły sypkie i płynne,
  • ryby i owoce morza,
  • materiały techniczne,
  • dania gotowe.

Wykorzystanie technologii pakowania w zmodyfikowanej atmosferze ochronnej (MAP) jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów na konserwację produktów spożywczych.

Dzięki zastąpieniu powietrza w opakowaniu mieszanką gazów, producenci żywności mogą zupełnie zredukować rozwój mikroorganizmów w opakowaniu i zapewnić dłuższą świeżość prduktów.

Folie dostępne są zarówno w formie taśm tłoczonych i nakrywkowych do pakowania na maszynach rolowych, jak również w formie gotowych worków, o dowolnych wymiarach, używanych na różnych automatach pakujących.

Folie tego typu charakteryzują się:

  • dużą barierowością względem gazów, pary wodnej oraz promieni UV,
  • odpornością na uszkodzenia mechaniczne (przebicie i zgniatanie),
  • przejrzystością i połyskiem folii,
  • bardzo dobrą termoformowalnością,
  • doskonałą zgrzewalnością,
  • odpornością na przebicia,
  • wytrzymałością termiczną.

Występują również z barierą (warstwą) EVOH.

Mogą być dostarczane m.in. z systemami:

  • easy peel (łatwe otwieranie),
  • reclosable (otwórz-zamknij),
  • antifog.

Oferujemy również barierowe folie termokurczliwe PAPE w postaci półrękawka i gotowych worków do pakowania wyrobów przemysłu mięsnego i mleczarskiego.

Źródło i fot.: Ecor Product