Naturalne przyprawy Shio Koji, Koji Powder i Miso Artykuły firmy Kontakt do firmy

27.02.2025

Firma EUROGUM POLSKA należy do grupy Bang & Bonsomer, której polski oddział  specjalizuje się w sprzedaży roślinnych dodatków do żywności pochodzących z wodorostów morskich (karageny i algianiany). 

Odpowiadając na zapotrzebowanie rynku oraz klientów, ciągle udoskonalamy naszą ofertę. Tym razem pragniemy zaprezentować nowe produkty od producenta z Japonii.

SHIO KOJI w płynie jest tradycyjną japońską przyprawą produkowaną z fermentowanego ryży Koji. Głównie używany jej do procesu marynowania mięsa, wzmacniania jego smaku oraz aromatu. Jest też dobrym rozwiązaniem na redukcję poziomu soli.

Produkt charakteryzuje się:

  • brakiem alergenów,
  • bez GMO,
  • bez glutenu,
  • bez MSG,
  • rekomendowany dla wegan,
  • prosta etykieta.

Funkcja płynnego Shio Koji:

  • wzmocnienie smaku UMAMI,
  • maskowanie zapachu produktu,
  • wzrost wodochłonności,
  • efekt zmiękczania tkanki mięsnej,
  • redukcja poziomu soli.

Rekomendowane aplikacje to:

  • mięso wieprzowe,
  • mięso wołowe,
  • mięso drobiowe,
  • mięso rybie.

Deklaracja na etykiecie:

  • Naturalny aromat,
  • Naturalna przyprawa,
  • Przyprawa: Shio Koji.

W ofercie możemy znaleźć także wersję proszkową, tzw. KOJI Powder, który zapewnia głęboki wymiar smakowy „Kokumi”. Produkt ten wzbogaca smak, aromat i teksturę, produktom, do których jest dodawany.

W naszym portfolio znaleźć możemy tradycyjnie fermentowaną przyprawę MISO (proszek) - smak umami, który charakteryzuje się głębokim aromatem.
Do produkcji użyto tylko naturalnych składników tj: soja, ryż, sól.

Opracował: mgr inż. Paweł Pełka – Technolog żywności w Eurogum Polska sp. z o.o.
Źródło i fot.: Eurogum