Odkryjcie dania z kuchni naszej mamy Artykuły firmy Kontakt do firmy

17.11.2020

Pierogi. Kultowa polska potrawa, którą kochają miliony. Rozumiemy tę miłość, bo to właśnie dzięki niej stworzyliśmy najlepsze pierogi w regionie. A wszystko za sprawą naszej mamy Marii, założycielki marki Pierożek. To od niej nauczyliśmy się gotowania i tego, że staranny dobór składników ma w kuchni ogromne znaczenie. 

Pierożek – kulinarna historia pierogowej marki z Krosna

Przepisy na tradycyjne polskie dania, ciasto pierogowe i farsze były przekazywane w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I tę tradycję pielęgnujemy do dziś. W 1995 postanowiliśmy podzielić się doświadczeniem z innymi. Tak też powstała nasza pierwsza marka „Pierożek” i firma AR Szelc. Część staropolskich receptur zachowaliśmy w niezmienionej postaci. Niektóre przepisy wzbogaciliśmy, by urozmaicić menu. Dzięki temu każdy wielbiciel polskiej kuchni znajdzie u nas coś dla siebie.

Jaki jest sekret gotowych dań naszej marki?

Po pierwsze ręczna robota. Każdą z naszych potraw przygotowujemy samodzielnie. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad całym procesem produkcji. Tylko w ten sposób można osiągnąć prawdziwy, domowy smak. Nasze kucharki osobiście wbijają świeże jajka do ciasta, wałkują je na idealną grubość, wykrawają kółka na pierogi, przygotowują farsz z warzyw, mięsa lub owoców, doprawiają świeżo zmielonym pieprzem i solą, nakładają farsz na ciasto, dokładnie lepią pojedyncze pierożki. Żebyście podczas gotowania w domu mogli cieszyć się prawdziwym i smacznym posiłkiem.

Po drugie składniki najwyższej jakości. W świeże warzywa i owoce zaopatrujemy się u podkarpackich rolników. Nabiał zamawiamy w lokalnej mleczarni, a mięso i jaja u sprawdzonych hodowców. Nie korzystamy z gotowych półproduktów. Skład naszych potraw jest krótki i prosty. Dokładnie taki jak dań przygotowywanych w domu.

Smaki regionu

Ze względu na przebiegający przez Krosno szlak handlowy oraz przenikanie się w regionie różnych nacji, powstała jedyna i niepowtarzalna kuchnia bieszczadzka. Jako firma z lokalnymi korzeniami, czujemy się w obowiązku, by pielęgnować kulinarne tradycje regionu. Chcemy zachować i promować odrębność potraw oraz obyczajów żywieniowych na terenie, z którego pochodzimy i na którym mieszkamy.  Dlatego właśnie wprowadziliśmy  do naszej oferty potrawy tradycyjne. A są to m.in. bieszczadzkie pierogi z serem na słodko.

Poznaj nas bliżej

I sprawdź nasze menu. Choć pierogi są naszym znakiem rozpoznawczym, oferujemy wiele innych ręcznie robionych potraw. Jak twierdzą nasi stali klienci „zaskakują domowym smakiem”. Krokiety, gołąbki, uszka, naleśniki, paluszki ziemniaczane, pyzy, łazanki ze świeżą kapustą, placki ziemniaczane,  – na każdy dzień tygodnia proponujemy inne aromatyczne danie. Ale to nie wszystko!

W 2013 roku w odpowiedzi na potrzeby naszych klientów i zmieniające się trendy w żywieniu stworzyliśmy ekologiczną linię produktów Ekopierożek. Tym samym udowadniamy, że tradycyjne polskie dania, a także regionalne przysmaki mogą być zdrowe i wartościowe, a przy tym nie tracą na  smaku.

Poznaj nas bliżej i odwiedź naszą stronę firmową www.pierozek.pl Zapraszamy też na Fan Page facebook.com/pierozekkrosno – to tam dzielimy się kulinarnymi inspiracjami, nowinkami i wydarzeniami z życia firmy.

Źródlo i fot.: AR Szelc -Pierożek