Opakowania wydłużające shelf life produktów od Ecor Product
„Europejska strategia na rzecz tworzyw sztucznych w gospodarce o obiegu zamkniętym” wprowadza zobowiązanie, aby po 2030 roku wszystkie opakowania w UE były zaprojektowane tak, aby możliwe było ich poddanie recyklingowi lub ponowne użycie. Kolejnym obostrzeniem będzie wymóg oznakowania o wykonaniu opakowania w całości (lub częściowo) z tworzywa sztucznego.
Plany ustawodawcze sięgają jeszcze dalej – pojawiają się opinie, aby w przyszłości zakazać stosowania opakowań wykonanych z kłopotliwych połączeń tworzyw sztucznych. Szczególnym obciążeniem dla środowiska są opakowania wielowarstwowe, które nie podlegają łatwemu recyklingowi. Wymienić tutaj można laminaty niejednorodne, na przykład szeroko stosowanew mleczarstwie PET/PE i PA/PE, a także laminaty na bazie aluminium – Al/Pap (masłowy) i Al/Pap/PE (margarynowy).
Wiodący producenci opakowań, dostarczający rozwiązania opakowaniowe dla przemysłu mleczarskiego prowadzą badania z jednostkami naukowymi, aby móc zaproponować bezpieczne rozwiązanie, gdy nadejdzie czas na konieczność dostosowania się do nowych wymogów prawnych.
Ecor Product, zaufany i wieloletni partner branży mleczarskiej, wraz z Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu, przeprowadził szereg badań nad specjalnymi powłokami spowalniającymi rozwój niepożądanych patogenów. Punktem wyjściowym były opakowania z pergaminu oraz jednorodnego oryginalnego Ecor FPO, wprowadzonego na rynek już w 1995 przez firmę Ecor Product i bardzo dobrze postrzeganego przez odbiorców, ze względu na wysoki stopień wybielenia, dobrą pamięć złożenia i brak przecierania się na krawędziach. Na tego typu rozwiązaniach testowane były takie powłoki.
Wybrane powłoki testowane były następnie na wpływ na rozwój szkodliwej mikroflory patogennej w próbach przechowalniczych serów twarogowych. Przeprowadzone one były dla wybranych preparatów z tą samą substancją czynną, w przypadku których nie stwierdzono negatywnego wpływu na dobroczynne Lactobacillus sp.
Wyniki badań mikrobiologicznych wykazały, że namnażanie się szkodliwych mikroorganizmów (Salmonella sp. i Listeria sp. oraz pałeczek Escherichia coli), jest skutecznie spowalniane, nawet w zakresie 14 – 21 dni. Grzyby i psychrofile wyhodowane z opakowań sera po 2 tygodniach testów przechowalniczych zapakowane w folię Ecor FPO z powłoką PLA (pożywka agarowa) i z powłoką spowalniającą rozwój mikroorganizmów. Czynnik aktywny uzyskany metodą chemiczną.
Z przedstawionych materiałów wynika, że zastosowanie specjalnej powłoki ZW z czynnikiem aktywnym, pozyskanym w procesie analizy chemicznej lub z substancji naturalnych, powoduje znaczące zwiększenie przydatności sera twarogowego do użycia. Dzięki takiemu rozwiązaniu, uzyskuje się efekt wydłużenia życia produktu, co dotychczas było osiągnięte dzięki foliom wielowarstwowym. Takie rozwiązanie, jako opakowanie funkcjonalne, może być szczególnie interesujące przy pakowaniu produktów o charakterze BIO, głównie wytwarzanych bez stosowania środków chemicznych, co zwiększa ich popularność z powodu wartości prozdrowotnych – a co pozwoli również na wyeliminowanie dodatków konserwujących.
Ecor FPO Wrap, w porównaniu do laminatów na bazie aluminium stosowanych do pakowania masła, charakteryzuje się znacznie mniejszym śladem węglowym (w oparciu o przeprowadzone badania Life Cycle Assessement). Taki materiał jest również idealnym rozwiązaniem do pakowania twarogów. W nowatorskiej wersji z barierą dla światła stanowi wspaniałą zamianę dla laminatów, dla których alternatywy coraz częściej poszukiwane są przez Klientów. Dodatkowe pokrycie go powłoką ZW spowalniającą rozwój mikroflory patogennej pozwoli na powstanie opakowania jednorodnego, bezpiecznego, z funkcją blokady światła UV i dodatkowym wydłużeniem przydatności do spożycia produktu, aż o kolejne 3 tygodnie, co poparte jest wynikami odpowiednich badań. Więcej informacji o tym materiale odnajdziecie Państwo tutaj.
Ponadto, zapraszamy do skorzystania z naszej oferty w zakresie produkcji klasycznych pergaminów, zarówno wodoodpornych, jak i tłuszczoszczelnych.
Zdjęcie: Ser twarogowy po upływie 21 dni od zapakowania w pergamin z powłoką aktywną ZW.
Źródło i fot.: Ecor Product