Słony smak zdrowia - woda z dodatkiem odpowiedniej soli Sante Artykuły firmy Kontakt do firmy

19.07.2021

W upalne dni trzeba zadbac o nawodnienie. Ale nawet taka ilość może nie zagwarantować ochrony przed odwodnieniem, np. w upalne dni. A wszystko dlatego, że zawartość wody w organizmie zależy od współdziałania trzech składników: wody, sodu i potasu. Sód reguluje zawartość wody na zewnątrz komórki (w płynach ustrojowych oraz w przestrzeniach międzykomórkowych), potas działa wewnątrz komórki, a woda zapewnia przepłukiwanie komórki i usuwanie z niej toksyn. Sód i potas są odpowiedzialne m.in. za gospodarkę wodno-elektrolitową, zapewniają właściwe nawadnianie organizmu poprzez odpowiednią cyrkulację wody. Gdy „wodne” trio jest niekompletne i któregoś składnika brakuje, trudniej nawodnić organizm.

Wodę możemy wzbogacić solą morską tworząc domowy izotonik.

Taki napój możemy wykonać samodzielnie, bazując na odpowiednich produktach. Idealnym składnikiem napojów izotonicznych jest Sól morska niskosodowa Sante. Zawiera ona aż o 30 proc. mniej sodu niż zwykła sól kuchenna, co jest ważne dla osób chorych na nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia, które powinny ograniczać ilość sodu w diecie. Sól morska z dodatkiem potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Jest ona otrzymywana przez odparowywanie wody morskiej, co odbywa się poprzez suszenie soli morskiej bez użycia jakichkolwiek substancji chemicznych. Taka sól ma intensywniejszy smak niż tak tradycyjna kuchenna, można więc użyć jej nieco mniej.

By ugasić pragnienie w upalny dzień, wystarczy woda z dodatkiem odpowiedniej soli, np. himalajskiej.

Sól himalajska to idealny dodatek do wody. Jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj soli na Ziemi. Wydobywana ręcznie u podnóża Himalajów w Pakistanie, z dawnych złóż soli morskiej, zachwyca krystaliczną strukturą, różową barwą i delikatnym smakiem. Sól himalajska gruboziarnista Sante zwana „różowym diamentem” to także niezastąpiona przyprawa w zdrowej kuchni. Zawiera nie tylko chlorek sodu (podstawowy składnik soli), ale także aż 84 pierwiastków śladowych. Doskonale wydobywa smak, barwę i aromat potraw. Pozwala na przygotowanie wyszukanych dań, jak np. ryba w soli.

By uchronić się przed odwodnieniem w czasie upałów, warto też pomyśleć o codziennej diecie.

Powinna być lekka, by nie obciążać przewodu pokarmowego. Najlepiej, by zawierała jak najwięcej warzyw, ale nie tylko w postaci surówek i sałatek. W czasie letnich upałów doskonale sprawdzą się lekkie jarzynowe zupy z młodych warzyw i chłodniki, doprawione morską solą jodowaną. Morska sól jodowana jest wzbogacona w jod, który jest pomocny w prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Sól Sante nie zawiera sztucznego antyzbrylacza (E536) i jest źródłem naturalnego magnezu. Doskonale podkreśla smak i aromat potraw  – dzięki temu można solić mniej i ograniczać stosowanie innych przypraw, zawierających substancje konserwujące.

Pamiętajmy, iż Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka). Zalecenia te dotyczą soli ze wszystkich źródeł – dodawanej do potraw i znajdującej się w produktach.

Produkty Sante są dostępne w dużych sieciach handlowych, dobrych supermarketach oraz sklepie internetowym.

Ceny:
Sante Sól morska jodowana z potasem o obniżonej zawartości sodu – 3,39 zł/350 g
Sante Sól himalajska gruboziarnista jodowana różowa – 3,39 zł/350 g
Sante Sól morska jodowana drobnoziarnista – 1,99 zł/350 g

Źródło i fot.: materiały prasowe Sante