ZM Pekpol wyróżnione w 54. konkursie Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym 2022
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi już po raz pięćdziesiąty czwarty zorganizował konkurs pt. „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym 2022”.
Na podstawie ocen sensorycznych wyróżnione zostały aż trzy produkty ZM Pekpol:
- kiełbasa pieczona,
- szynka z czarnuszką,
- pasztet Kurpiowskie Specjały.
Konkurs obejmował wiele kategorii produktowych, m.in. kiełbasy, wędzonki, wędliny surowe, wyroby garmażeryjne i produkty blokowe. Odrębna kategorię stanowiły produkty dedykowane dla dzieci, produkty typu „żywność wygodna” oraz produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi.
- To dla nas ogromny zaszczyt i radość, że produkty Pekpol zostały wyróżnione w konkursie o tak długiej historii i renomie. Dokładamy wszelkich starań, aby jakość wędlin ZM Pekpol była na jak najwyższym poziomie, a tego rodzaju nagrody tylko utwierdzają nas w przekonaniu, że droga, którą obraliśmy jest prawidłowa – mówi Małgorzata Wódkiewicz, kierownik marketingu ZM Pekpol
Komisja konkursowa w dniach 10-11 marca oceniła aż 135 produktów z 38 zakładów mięsnych. Wręczenie dyplomów odbyło się 19 maja.
Źródło i fot.: materiały prasowe Pekpol ZM