Lista artykułów firmy: CSB-System Polska sp. z o.o.

08.12.2021
Receptury – poznaj zalety oprogramowania do zarządzania centralnym punktem w procesie produkcji żywności
Optymalizacja receptur w Twoim przedsiębiorstwie Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże. to 6 powodów, dla których firmy spożywcze powinny pracować z oprogramowaniem zarządzającym recepturami. 1. Produkcja żywności zgodnie z przepisami Mając receptury pod 100-procent...
24.11.2021
4 największe wymagania z branży rybnej
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)  globalne spożycie ryb w 2020 roku wyniosło ponad 158 mln ton, osiągając tym samym rekordowo wysoki poziom. Branża wykazuje tendencje wzrostowe, jednak producentów czekają też trudne wyzwania. Ale jakie one są i jak można im sprostać wykorzystując potencjał cyfryzacji? Branża rybna od lat systematycznie się rozwija: na przestrzeni od 2009 do 2020 roku wolumen sprzedaży wzrósł o ok. 35 mln...
18.10.2021
Przewaga konkurencyjna dzięki odpowiedniej cyfryzacji – od krajowego producenta do globalnego gracza w 5 lat
Planując długofalowy rozwój, firma Indrol przyjęła kilka kluczowych zasad. Produkcja musi być zorganizowana pod kątem wymagań klientów, a straty zredukowane do minimum. Z kolei przejrzystość procesów, śledzenie pochodzenia i jakość powinny iść w parze ze stabilnym wzrostem przychodów. Równie ważna jest otwartość na zmiany i nowe technologie. Producent mięsa indyczego Indrol jest znany z otwartego podejścia do aktualnych trendów i nowych rozwiązań techno...
16.09.2021
ERP dla branży spożywczej: 3 rady jak wybrać odpowiedni dla siebie system
Nawet do 75 procent projektów ERP kończy się porażką, szacują analitycy z amerykańskiej firmy konsultingowej Gartner. Da się jednak tego uniknąć, ponieważ wiele przeszkód można usunąć z drogi już na etapie wyboru systemu ERP. Pytanie tylko, jak wybrać ten właściwy dla siebie system w całym gąszczu ofert?  Systemów ERP jest bardzo dużo. Dostawcy komercyjni już od dawna nie są jedynymi oferentami rozwiązań IT. Na rynku dostępne jest też oprogramowanie typu open source. O...
24.08.2021
Cyfrowa odporność zakładów produkcji żywności
Przemysł spożywczy jest odporny na cyklicznie powtarzające się kryzysy globalne. Powód jest prosty: ludzie muszą jeść. Jednak pandemia Covid-19 wywarła na branżę dość nietypową presję. Decydujące pytanie brzmi: jak zwiększyć cyfrową odporność mojej firmy? „Największym wrogiem postępu nie jest błąd, lecz lenistwo.” – powiedział kiedyś brytyjski historyk Henry Thomas Buckle. W przypadku branży spożywczej trudno dziś o bardziej nietrafny cytat. Pandemia Covid-19 zauważalni...
13.07.2021
Sprawne i bezbłędne etykietowanie produktów spożywczych
Procesy biznesowe i źródła danych muszą zapewnić dokładność etykiet przy jednoczesnym wyeliminowaniu zduplikowanych danych i dodatkowych kosztów pracy, a także zagwarantować kompleksowe śledzenie ruchu i pochodzenia. W tym celu należy zintegrować system etykietująco-ważący ze wszystkimi aplikacjami biznesowymi. Efektywny system etykietująco-ważący oznacza duże korzyści dla firm produkcyjnych każdej wielkości. Producenci żywności, którzy chcą skonsolidować, ustandaryzować i/...
21.06.2021
e-handel jednym z kluczowych elementów konkurencyjności
Pandemia COVID-19 zauważalnie przyspieszyła rozwój e-zakupów spożywczych. Aktualne preferencje zakupowe kształtują przyszłość całego sektora handlu detalicznego żywnością. A co to oznacza dla producentów i sprzedawców detalicznych? Koronawirus oznacza dla producentów i firm handlowych olbrzymią szansę - pod warunkiem, że będą oni w stanie sprzedawać swoje wyroby za pośrednictwem własnych sklepów internetowych lub platform takich jak Amazon. Operator pła...
21.05.2021
Na co zwrócić uwagę przy wyborze systemu ERP dla przemysłu spożywczego
System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdym przedsiębiorstwie. Postępująca cyfryzacja jeszcze bardziej podnosi rangę ERP.  Dlatego właśnie podejmując decyzję o implementacji systemu, decydenci z branży spożywczej i napojów muszą wziąć pod uwagę kilka kluczowych kwestii. Bazując na ponad 1200 wdrożeniach naszego systemu i rozmów z naszymi klientami wiemy, na co należy zwrócić szczególną uwagę. 1. Dopasowanie systemu pod kątem specyfiki branży...
14.04.2021
Jak średniej wielkości przedsiębiorstwo stało się najnowocześniejszym dostawcą mięsa drobiowego w krajach bałtyckich
Przemysł drobiarski jest bardzo zglobalizowany. Z jednej strony oznacza to dodatkowe szanse na redukcję kosztów i zdobycie nowych rynków sprzedaży. Natomiast z drugiej strony globalne łańcuchy dostaw oznaczają też większe ryzyko spadku rentowności. Niewystarczająca dostępność, nieefektywne wykorzystanie czy zła jakość surowców w połączeniu z generalnie niskimi cenami mogą okazać się fatalne w skutkach. Typowe nośniki kosztów w branży drobiarskiej to rozbiór ni...
18.03.2021
Standardy identyfikowalności zgodnie z GDST 1.0 - wymagania, które każde oprogramowanie w zakładzie przetwórstwa ryb musi spełniać już teraz
Po ponad trzech latach pracy Globalnego Dialogu na temat Identyfikowalności Rybołówstwa (GDST), dostępne są pierwsze standardy i zasady GDST dotyczące śledzenia pochodzenia ryb. Co GDST oznacza dla firm z branży rybnej? Jakie są wynikające z tego niezbędne funkcje oprogramowania? W poniższym artykule zebrałem wszystkie istotne informacje. W kwietniu 2017 r. przedstawiciele ponad dwudziestu dużych firm spotkało się, aby zainicjować globalny dialog na temat identyfikowalności owoców...