Lista artykułów firmy: CSB-System Polska sp. z o.o.

03.06.2024
Audyty w przemyśle spożywczym – co daje zarządzanie certyfikacją?
Zdrowie i środowisko są dziś nierozłącznie ze sobą powiązane. Przede wszystkim dlatego, że zdrowie jest postrzegane w kategoriach holistycznych i w tym sensie nie da się go oddzielić od czynników środowiskowych. W rezultacie coraz większą rolę odgrywa zdrowe odżywianie. To z kolei oznacza duże wyzwania dla przemysłu spożywczego i konieczność uzyskania różnych certyfikatów. Przy czym zarządzanie certyfikacją może być czasochłonne i dość kosztowne. Czy cyfryzacja może obniżyć...
01.04.2022
IFFA 2022 – Meat Management made easy
ERP czyli otwarte możliwości optymalizacji w trudnych czasach W dniach 14-19 maja 2022 r. odbędą się Międzynarodowe Targi Przetwórstwa Mięsnego IFFA we Frankfurcie nad Menem. CSB-System zaprezentuje na nich nowe rozwiązania, trendy oraz inspiracje skupione wokół optymalizacji procesów w zakładach przetwórstwa mięsa. Optymalizacja to dziś słowo klucz, zwłaszcza w obliczu rosnących wyzwań, z którymi na co dzień mierzą się producenci. Ale też ciekawy temat do roz...
07.03.2022
5 rozwiązań dla zakładów produkcji napojów
Cyfryzacja i automatyzacja, to dwie główne siły napędowe rynku napojów. Dużo można by pisać o korzyściach płynących z dopasowania się do tych trendów, takich jak niższe koszty, wyższa elastyczność i wyższy poziom zadowolenia klienta, ale my chcielibyśmy przedstawić przede wszystkim 5 konkretnych rozwiązań dla zakładów produkcji napojów. Nie rozpisując się zbytnio, oto one: Cyfrowa optymalizacja produkcji: elastyczne reagowanie na wymagania konsumentów...
09.02.2022
O sztuce optymalizacji magazynu warzyw i owoców
Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże - z naciskiem na „zawsze“ oraz na „świeże“. To duże wyzwanie dla branży owocowo-warzywnej, ponieważ trzeba zrobić kilka rzeczy naraz: zagwarantować dostępność produktów, zapewnić niski stopień zamrożenia kapitału i nie rozczarować konsumentów. W skrócie: poza ceną i jakością to właśnie niezawodność dostaw i krótkie czasy ich realizacji są kluczowe w walce o udziały rynkowe. Zoptymalizowany magazyn No do...
25.01.2022
Bell Food Group i dwa filary cyfrowej transformacji - najpierw ludzie, w drugiej kolejności technologia
Szwajcarskie przedsiębiorstwo sektora spożywczego Bell Food Group jest w samym środku cyfrowej transformacji. Dla prezesa zarządu Svena Friedli ważne są przede wszystkim dwie rzeczy: niezawodny partner IT i właściwe technologie, które pomogą osiągnąć wytyczone cele biznesowe. Nasze  hiszpańskie zakłady produkcji szynki są doskonałym przykładem na to, jakie korzyści niosą ze sobą rozwiązania cyfrowe. - Przy przeładunku na poziomie 15 mln kg rocznie potrzebujemy na bieżąco informacji...
08.12.2021
Receptury – poznaj zalety oprogramowania do zarządzania centralnym punktem w procesie produkcji żywności
Optymalizacja receptur w Twoim przedsiębiorstwie Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże. to 6 powodów, dla których firmy spożywcze powinny pracować z oprogramowaniem zarządzającym recepturami. 1. Produkcja żywności zgodnie z przepisami Mając receptury pod 100-procent...
24.11.2021
4 największe wymagania z branży rybnej
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)  globalne spożycie ryb w 2020 roku wyniosło ponad 158 mln ton, osiągając tym samym rekordowo wysoki poziom. Branża wykazuje tendencje wzrostowe, jednak producentów czekają też trudne wyzwania. Ale jakie one są i jak można im sprostać wykorzystując potencjał cyfryzacji? Branża rybna od lat systematycznie się rozwija: na przestrzeni od 2009 do 2020 roku wolumen sprzedaży wzrósł o ok. 35 mln...
18.10.2021
Przewaga konkurencyjna dzięki odpowiedniej cyfryzacji – od krajowego producenta do globalnego gracza w 5 lat
Planując długofalowy rozwój, firma Indrol przyjęła kilka kluczowych zasad. Produkcja musi być zorganizowana pod kątem wymagań klientów, a straty zredukowane do minimum. Z kolei przejrzystość procesów, śledzenie pochodzenia i jakość powinny iść w parze ze stabilnym wzrostem przychodów. Równie ważna jest otwartość na zmiany i nowe technologie. Producent mięsa indyczego Indrol jest znany z otwartego podejścia do aktualnych trendów i nowych rozwiązań techno...
16.09.2021
ERP dla branży spożywczej: 3 rady jak wybrać odpowiedni dla siebie system
Nawet do 75 procent projektów ERP kończy się porażką, szacują analitycy z amerykańskiej firmy konsultingowej Gartner. Da się jednak tego uniknąć, ponieważ wiele przeszkód można usunąć z drogi już na etapie wyboru systemu ERP. Pytanie tylko, jak wybrać ten właściwy dla siebie system w całym gąszczu ofert?  Systemów ERP jest bardzo dużo. Dostawcy komercyjni już od dawna nie są jedynymi oferentami rozwiązań IT. Na rynku dostępne jest też oprogramowanie typu open source. O...
24.08.2021
Cyfrowa odporność zakładów produkcji żywności
Przemysł spożywczy jest odporny na cyklicznie powtarzające się kryzysy globalne. Powód jest prosty: ludzie muszą jeść. Jednak pandemia Covid-19 wywarła na branżę dość nietypową presję. Decydujące pytanie brzmi: jak zwiększyć cyfrową odporność mojej firmy? „Największym wrogiem postępu nie jest błąd, lecz lenistwo.” – powiedział kiedyś brytyjski historyk Henry Thomas Buckle. W przypadku branży spożywczej trudno dziś o bardziej nietrafny cytat. Pandemia Covid-19 zauważalni...