Dwie odsłony wartości odżywczej - I Wymagania prawne cz.1
Wartość odżywcza żywności to przydatność produktów żywnościowych i złożonych z nich racji pokarmowych do pokrycia potrzeb organizmu człowieka związanych z przemianami metabolicznymi. Wartość odżywcza poszczególnych produktów jest zależna przede wszystkim od rodzaju produktu, natomiast w danej grupie produktów uwarunkowana jest sposobem produkcji, doborem odmian roślin i ras zwierząt, sposobem ich uprawy bądź hodowli, a także metodami przetwarzania i przechowywania. (H.Kunachowicz)
Sekcja 3 Rozporzadzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 1169/2011 - Artykuł 30 szczegółowo opisuje jakie elementy obejmuje obowiązkowa informacja o wartości odżywczej.
Informacja o wartości odżywczej
„informacje na temat żywności” - oznaczają informacje dotyczące danego środka spożywczego udostępniane konsumentowi finalnemu za pośrednictwem etykiety, innych materiałów towarzyszących lub innych środków,
w tym nowoczesnych narzędzi technologicznych lub przekazu ustnego;
Informacje na temat żywności muszą być:
- rzetelne,
- jasne,
- łatwe do zrozumienia dla konsumenta.
Obowiązkowe informacje na temat żywności oznaczają dane szczegółowe, które muszą być przekazane konsumentowi finalnemu zgodnie z przepisami unijnymi;
- nazwa żywności;
- wykaz składników;
- wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie
- ilość określonych składników lub kategorii składników;
- ilość netto żywności;
- data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;
- wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia;
- nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym, o którym mowa w art. 8 ust. 1;
- kraj lub miejsce pochodzenia w przypadku przewidzianym w art. 26;
- instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione;
- w odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % objętościowo, rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu;
- informacja o wartości odżywczej
Obowiązkowe informacje na temat żywności muszą być umieszczone w widocznym miejscu w taki sposób, aby były:
- dobrze widoczne,
- wyraźnie czytelne.
Nie mogą być w żaden sposób:
- ukryte,
- zasłonięte,
- pomniejszone,
- przerywane jakimikolwiek innymi nadrukami, ilustracjami czy innym materiałem.
Informacja o wartości odżywczej
Obowiązkowo znakuje się wartością odżywczą:
- środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
- środki spożywcze gdy w oznakowaniu podawane jest oświadczenie żywieniowe,
- środki spożywcze gdy w oznakowaniu podawane jest oświadczenie zdrowotne,
- środki spożywcze z dodatkiem witamin i składników mineralnych.
Podawanie informacji o wartości odżywczej nie jest obowiązkowe dla:
- napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowo,
- żywności nieopakowanej,
- w odniesieniu do środków spożywczych wymienionych w załączniku V.
Elementy obowiązkowe w informacji o wartości odżywczej
- wartość energetyczna,
- zawartość tłuszczu,
- kwasów tłuszczowych nasyconych (węglowodanów, cukrów, białka, soli*.)
* W odpowiednich przypadkach można zamieścić – bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej – komunikat wskazujący, że zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Treść obowiązkowej informacji o wartości odżywczej, może zostać uzupełniona informacją o ilości jednego lub większej liczby z następujących składników:
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone;
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone;
- alkohole wielowodorotlenowe;
- skrobia;
- błonnik;
- każda z witamin lub każdy ze składników mineralnych wymienionych w załączniku XIII część A pkt 1 i obecnych w znaczącej ilości zgodnie z jej definicją w załączniku XIII część A pkt 2.
Dwie odsłony wartości odżywczej - Wymagania prawne cz.2
Źródlo i fot.: Intertek