Lista artykułów firmy: WESSLING Polska sp. z o.o.

17.01.2022
Wessling Polska uczestnikiem systemu certyfikacji QS
QS to system certyfikacji, zapewniający o wysokiej jakości żywności. WESSLING Polska uzyskało zatwierdzenie centrum certyfikacji do wykonywania badań żywności dla uczestników tego programu. Czym jest system certyfikacji QS? System certyfikacji żywności QS. Quality scheme for food jest wiodącym standardem bezpieczeństwa żywności i oznacza zapewnienie jej wysokiej jakości „od pola do stołu”. Jego celem jest budowanie podstaw zaufania konsumentów do świeżej żywności, bowi...
12.01.2022
Pestycydy polarne oraz poszerzony zakres oznaczanych pozostałości środków ochrony roślin
Pod koniec 2021 roku Laboratorium Analiz Fizykochemicznych WESSLING Polska  rozszerzyło listę pestycydów oznaczanych w żywności o kolejne substancje - tym razem z grupy tak zwanych polarnych pestycydów. Pestycydy polarne Pestycydy polarne to grupa substancji używanych w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym do różnych celów: do zwalczania chwastów, jako regulatory wzrostu (przyspieszanie dojrzewania, skracanie łodyg zbóż), jako dodatek do wo...
05.01.2022
Akcja Gluten Free 2022
Akcja Gluten Free organizowana przez WESSLING Polska cieszy się popularnością od kilku lat, dlatego ogłaszamy ponowną kontynuację naszej promocyjnej akcji badania żywności na obecność glutenu oraz informujemy, że liczba matryc żywnościowych poddawanych przez nas badaniom uległa rozszerzeniu. Nietolerancje pokarmowe i alergie to coraz częstsza przypadłość XXI wieku. Choć tendencja ta budzi niepokój, pozytywnym aspektem jest to, że żywność jest poddawana szczegółowej kontroli, wymog...
30.08.2021
Badanie wartości odżywczej w żywności. Pozytywny wynik audytu poszerzył zakres naszych usług
Od 3 sierpnia 2021 znajdą Państwo w naszej ofercie badania wartości odżywczej produktów spożywczych. Audyt PCA, który odbył się w nowej siedzibie firmy, pozwolił na dodanie nowej usługi do zakresu naszej akredytacji. 0 spostrzeżeń, 0 niezgodności. Pozytywny wynik audytu PCA Z radością informujemy, że wiedza i przygotowania poczynione przez nasz zespół zaowocowały pozytywnym wynikiem audytu rozszerzającego nasz zakres analiz oraz brakiem spostrzeżeń i niezgodności udzielony...
22.06.2021
Alergeny – czym są i dlaczego podlegają kontroli
Każdy konsument ma prawo do informacji na temat żywności, którą kupuje. Na dokonywane przez niego wybory mogą wpływać między innymi względy zdrowotne, ekonomiczne, środowiskowe, społeczne, czy etyczne. Czym są alergeny? Alergeny to białka, na które organizm osoby uczulonej reaguje produkcją przeciwciał. To wyzwalające reakcję alergiczną antygeny, które odpowiadają za ujawnienie się IgE-zależnej reakcji alergicznej typu natychmiastowego. Organizm rozpoznaje je jako obce sub...
14.06.2021
Weryfikacja etykiet, czyli ocena oznakowania środków spożywczych
Informacje zawarte na etykietach żywności muszą dostarczyć rzetelnych i właściwych informacji, aby konsument mógł dokonać świadomego wyboru podczas nabywania żywności. Każdy podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze na terenie Unii Europejskiej i wprowadzający na rynek środek spożywczy oraz każdy importer żywności spoza Unii Europejskiej zobowiązany jest do udostępnienia konsumentom kompletnych informacji na temat swoich produktów poprzez prawidłowe ich oznakowanie. Wytyczne...
23.02.2021
System GMP+ dla zwiększenia bezpieczeństwa pasz
GMP+ (ang. Good Manufacturing Practice), czyli Dobra Praktyka Produkcyjna, to system przeznaczony dla producentów pasz i ich składników oraz firm transportowych i handlowych, którego wdrożenie potwierdza certyfikat. WESSLING Polska sp. z o.o. wspiera proces certyfikacji poprzez wykonywanie niezbędnych badań. Czym jest system GMP+? System GMP+ powstał w 1992 roku, jako reakcja holenderskiego rynku na skażenia materiałów paszowych. Zarządzany przez firmę GMP+ Internat...
04.02.2021
Oferta Wessling Polska sp. z o.o. w zakresie badania żywności i pasz
Dla właściwego nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i produktów rolnictwa konieczne jest prowadzenie badań laboratoryjnych. Monitorowanie bezpieczeństwa żywności wymaga kontroli na każdym etapie łańcucha żywnościowego, począwszy od produkcji pierwotnej i kontroli jakości pasz stosowanych do żywienia zwierząt hodowlanych poprzez produkcję podstawową, magazynowanie i transport, aż do sprzedaży dla konsumenta końcowego. WESSLING Polska sp. z o.o. wykonuje badania jakości produktów sp...